Z danych opracowanych przez Monikę Woźniak wynika, że centrum Śródmieścia (głównie rynek wtórny) od dawna przyciąga inwestorów. Rekordy cenowe co roku odnotowuje ulica Floriańska. W 2019 roku dokonano tu transakcji za 12 mln zł – mkw. lokalu inwestycyjnego kosztował 62 709 zł za mkw. (stawka netto). Z kolei w latach 2018-2020 sporo, bo ok. 21 tys. zł za mkw. należało zapłacić w przypadku lokali gastronomicznych znajdujących się na Kazimierzu, w rejonie Placu Nowego.
W Krakowie w ciągu ostatnich trzech lat budowano przede wszystkim lokale o powierzchni od 50 do 100 mkw. Tuż za nimi plasują się obiekty mające między 100 a 200 mkw. Najmniej jest tych powyżej 300 mkw. W praktycznym zobrazowaniu wielkości tych metraży pomoże fakt, iż sklep Żabka powstaje na powierzchni od 60 do 150 mkw., a ogólnodostępna apteka musi mieć minimum 80 mkw.
Przez wzgląd na historyczną zabudowę w centrum miasta nie buduje się wielu inwestycji deweloperskich. Jedną z nielicznych był budynek mieszkalno-usługowy powstały w 2018 roku w rejonie Piasek Południe. Cena lokalu inwestycyjnego wyniosła tu ok. 21 tys. zł za mkw. Ostatni sprzedał się lokal o najmniejszej powierzchni użytkowej – 45 mkw.
Zależy to w głównej mierze od rodzaju działalności, która będzie prowadzona w obiekcie. W celu przeanalizowania wad i zalet danej lokalizacji inwestorzy sprawdzają gęstość zaludnienia, ofertę sąsiadujących firm, sposób przemieszczania się potencjalnych klientów (pieszo, autem czy może komunikacją miejską). Bardzo pomocne przy zakładaniu biznesu jest również przeprowadzenie badań ilościowych pozwalających zobaczyć, ile osób i w jakich godzinach pojawia się w obrębie lokalu. Następnie, jeśli inwestor zamierza otworzyć lokal gastronomiczny, musi zadbać o przystosowanie pomieszczeń do wymogów Sanepidu. Chodzi więc o przygotowania całego zaplecza dla pracowników: kuchni, szatni, chłodni, zmywaka, miejsca do dezynfekcji itp. Co ciekawe, w lokalach, w których personel przebywa dłużej niż 4 godziny w ciągu doby, należy zapewnić również dostęp do naturalnego oświetlenia.
Od 2018 roku do końca 2020 roku cena jednostkowa lokalu inwestycyjnego w centrum miasta sięgała ponad 30 tys. zł za mkw. Należy jednak zaznaczyć, że pomiędzy majem 2019 roku a marcem 2020 roku stawki te były wyższe o 20 tys. zł. Ciężko jest stwierdzić, czy tendencja spadkowa cen się utrzymała. Obecnie pojawiają się jedynie przesłanki, że w ciągu ostatnich miesięcy obiekty handlowe znów podrożały. Jednakże Monika Woźniak zaznacza, że w przypadku lokali gastronomicznych można oczekiwać albo utrzymania się ich cen na jednakowym poziomie przez dłuższy czas, albo ich spadku. Jest to naturalną konsekwencją lockdownów, które znacznie ograniczyły działalność restauracji, kawiarni i barów.